Haber

Adıyaman ölüyor: Nakliyeciler fahiş ücret istiyor

Serkan Alan – Ceren Bayar

ADIYAMAN – Depremin 12’nci gününde büyük yıkımın yaşandığı Adıyaman’da enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Çok sayıda insanın yaşamını yitirdiği kentten köylere ve diğer illere göç de artıyor.

ADIYAMAN’DAN GÖÇ DEVAM EDİYOR: DEPREM MAĞDURLARI NAKLİYE ÜCRETLERİNİ KARŞILAYAMIYOR

Kentte hemen hemen her ara sokakta ağır hasarlı binalardan eşyalarını çıkarmaya çalışanların olduğu görülürken, depremzedeler fahiş nakliye masraflarını karşılayamadıklarını söylüyor. Ağır hasarlı binalarında bıraktıkları sağlam eşyalarla şehri terk etmek isteyen Adıyamanlılar, eşyalarını taşımak için asansörlü ulaşım araçlarının kullanılması gerektiğini belirterek, sadece asansörlü ulaşım aracı için kendilerinden 10 bin lira istendiğini söyledi. asansör binalarının önüne varmak için. Günlük personel ücretinin 1000 lira olduğunu ve 10 bin liraya nakliye ücretinin eklendiğini belirten depremzedeler, bir ailenin birkaç eşyasını başka bir yere taşımanın maliyetinin 20-30 bin lira olduğunu söylüyor.

HİÇ KİMSE EZİLME NOTU ALTINDA: ‘İKİNCİ KEZ KONTROL EDİLDİ’

Kentte enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, bu çalışmalarda farklı gruplar görev alıyor. AKUT ekipleri öncelikle yıkılan veya ağır hasar gören binaları inceleyerek binada hayatını kaybedenlerin olup olmadığını tespit ediyor. Enkaz altında hayatını kaybedenlerin olduğu tespit edilirse savcılık devreye giriyor, numuneler alınıyor ve cesetler çıkarılıyor. AKUT ekipleri ikinci kez inceleme yaptıktan sonra enkazda sağlam kalan duvarlara veya beton modüllere sprey boya ile “İkinci kez kontrol edildi” yazılıyor. Bu notun yazılı olduğu binaların enkazı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerince kaldırılıyor.

ADIYAMANLILAR HASAR TESPİT EKİPLERİNİ BEKLİYOR

Öte yandan Adıyaman’da hafif ve orta hasarlı binalarına giremeyen çok sayıda depremzede hasar tespit ekiplerinin gelip binalarını incelemelerini istiyor. Bu durumdaki binalarda tespit çalışmalarının büyük ölçüde yapılmadığı kentte, depremzedelerin beklemesi sürüyor. Evlerinde bekleyemeyen bazı depremzedeler, ekiplerin kendilerine ulaşabilmesi için telefon numaralarını yazdıkları kağıtları hasarlı binaların kapılarına asıyor.

Kent merkezinin varoşlarında bazı sokaklarda çadır başvurusunda bulunmalarına rağmen hala çadıra ulaşamayan depremzedelerin olduğu görülüyor.

‘ELLİ YILDA BİR EV YAPARK O DA BİTTİ’

Deprem nedeniyle kent genelinde yıkımın görüldüğü Adıyaman’da bırakılan eşyalarını almak isteyenlerin ortak cümlesi “Nereye gittiğimizi bilmiyoruz”. Çadır sorunu yaşadıklarını ve listelerde isimleri yazılı olduğu halde konteynerlere ulaşamadıklarını belirtenler çevre il ve ilçelerdeki kira artışlarından da yansıyor.

Ağır hasarlı binadan eşyalarını almaya çalışan depremzede bir kişi, nakliyecilerin asansör yaptırmak için sadece 10 bin lira istediklerini belirterek, “Bize ’10 bin lira ver eşyanı götür’ diyorlar. Buna da girmiyorlar. Ne yapmalıyız? Devlet bize yardım eli uzatsa ne olur? Bu yaşa geldik, elli yılda ev yaptık, gitti. Çocuklarım ortalıkta yatıyor, ne yapacağımı bilmiyorum” dedi. Kontrol ekiplerinin incelemelerini yapmadıklarını ve e-devlet üzerinden konutlarının durumu hakkında bilgi alamadıklarını belirten depremzede, binanın sütunlarını işaret ederek, “Kum gibi görüyorsunuz. Buraya mı oturacaksın” dedi.

‘BU ŞANS DEĞİL’

Binanın akıbetiyle ilgili e-devlet üzerinden bilgi alamadığını, kendi imkanlarıyla taşınmaya çalıştıklarını ve riskli binalara girmek zorunda kaldıklarını belirten bir depremzede daha, “Asansörcü çağırdık. 1. kattan indirmek için 9 bin lira istedi. Vallahi 9 bin lira. Çocuklarla birlikte kendi imkanlarımızla indiriyoruz. O kadar fırsatçı değil. Kiralık evimiz falan yok, darmadağınık durumdayız. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

‘NAKLİYECİLERİN İNDİRME ÜCRETİ DEVLETE 10 BİN LİRA VERİLECEK’

Hakkında kesin yıkım kararı verilen bir depremzede daha evindeki eşyalarını kaldırmak istediğini belirterek, “Asansör lazım, ulaşım lazım ama fahiş fiyat istiyorlar. Fırsatçılık yapılıyor, devlet destek vermeli. Devletin vereceği 10 bin lira sadece onları binadan indirecek nakliyecilerin taşıma ücreti. Hayatımızı kaybettik, mal derdimiz olmadı ama sonuçta hayat devam ediyor.”

‘NAKLİYECİLER SADECE VİNÇ GETİRMEK İÇİN 15 BİN LİRA İSTİYOR’

Üç katlı binası ağır hasar gören ve içinde eşyalarının bulunduğu bir diğer depremzede ise, “Malları tahliye edecek ne vinç ne de herhangi bir ekipman var. Hiçbir yetkili ilgilenmiyor” dedi. Adıyaman’ın “hayalet şehir” olduğunu ve hırsızlığa karşı geceleri nöbet tuttuklarını belirten depremzede, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocuğu yeni evlendirdik. Borçlarını ödemeden yıkıldı. Ürün içeride, çıkaramıyoruz. Çadır için AFAD’a, valiliğe ve başka yerlere adımı yazdırdım. Gidiyorum, ‘formu doldurun’ diyorlar. ‘Biz sizi ararız’ diyorlar, beni arayan da yok. Ben memurum, buradan ayrılamam. Çocuklarım hep dışarıda, sokakta. En az bir konteyner olsa çocuklarımı koyardım. Bir ulaşım aracı varsa, eşyalarımı çıkarırsam en azından sokağa koyarım. Bu elbiseyi on bir gündür giyiyorum. Bütün eşyalarım içeride. Nakliyeciler arıyoruz sadece vinci getirmek için 15 bin lira istiyorlar. Devlet evin tahliyesine yardım etmelidir. ‘Benim ücretim 15 bin lira, işçilerin yevmiyesi bin lira, götürdüğün yere ben ayrı götüreyim’ diyor. Alacak yer yok, nereye götüreyim? Çevredeki tüm kasabaları aradık ve eşyalarımızı koyacak bir oda bile bulamadık.”

‘BİNAMIZ SİSTEMDE ‘HASARLI’ OLARAK KAYITLI AMA BİNANIN KOLONLARI YOK’

E-devlet kaydında oturduğu binanın hasarsız olduğunu gösteren depremzede, binanın kolonlarının sağlam olmadığını belirterek, “Dışarıdan gelip fotoğraf çektiler. Ev sistemde hasarsız görünüyor. ama evin kolonu yok, balkonu yıkılmış. Binanın dışında yalıtım olduğu için içerideki hasar görünmüyor. Sağlam inceleme. “Bekleyeceğiz ve bekleyeceğiz, kimse gelmiyor. Sistem hasarsız ama konuta giremiyoruz. Yetkililerin tekrar incelemesi gerekiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu