Ekonomi

Erzincan Tulum Peyniri İçin Şirketleşme Çalışmaları Sürüyor

Erzincan’ın yüksek rakımlı yaylalarında beslenen akkaraman koyunu ile kıl keçisinin sütünden üretilen ve kent merkezindeki işyerlerinde kilosu 280-285 TL’den satılan tulum peynirinde şirketleşmeye gidilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında toplantı yapıldı.

Yaz sezonunda kentteki zengin bitki örtüsüne sahip 3 bin rakımlı yaylalarda beslenen akkaraman ırkı koyun ve kıl keçisinden elde edilen süt, yöreye özgü Kemah tuzu ve doğal olarak yapılan şirden (peynir mayası) ile mayalanarak Erzincan tulum peyniri elde ediliyor.

Coğrafi işaret alan yöreye özgü tulum peyniri, 3-4 aylık olgunlaşma sürecinin ardından kahvaltı sofralarını süslemeye hazır hale geliyor.

Erzincan Tulum Peyniri asırlardan bu yana kahvaltı sofralarını süsleyen, kuşaklar boyunca vazgeçilemeyen bir lezzet. İlk ne zaman, nerede, nasıl üretildi, keçi ya da koyun derisinden yapılan tulumlara basmak nereden kimin aklına geldi bilinmez ama Fırat’ın sularıyla yıkanan, onlarca kavime yurt olan bu kadim topraklar, böylesine mükemmel bir lezzeti miras bırakmıştır Anadolu’nun çocuklarına.

Erzincan ile özdeşleşmiş, ünü tüm ülkede bilinen ve tüketicilerden her daim tam not alan Erzincan Tulum Peyniri, üç kıtaya hükmeden Osmanlı Padişahlarından tutun da Anadolu’nun dört bir yanındaki her haneye uğramış, lavaş ve çayla birlikte mükemmel bir üçlü oluşturmuştur. Bu üçlüye kimi zaman Kemah’ın cevizi, kimi zaman Cimin’in üzümü ya da Erzincan’ın yerli domatesleri eşlik etmiştir sofralarda.

Damaklarda kendine özel bir yer edinen Erzincan Tulum Peynirinin vazgeçilemeyen lezzetinde Erzincan’ın 3 bin metre yükseklikte yer alan yaylalarında yetişen bitkilerin de, bu bitkilerle beslenerek o aromayı sütüne ortak eden akkaraman koyununun da, mayalamada kullanılan Kemah tuzu ve şirdenin de, bu mükemmel lezzeti üreterek sofralarımıza taşıyan nasırlı ellerin de elbette hakkı var.

Yüzölçümünü üçte biri mera ve yaylalardan oluşan Erzincan’da, binlerce kişiye istihdam sağlayan Erzincan Tulum Peyniri sektörü şirketleşmeye doğru gidiyor.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, vali yardımcıları ve ilgili birim amirlerinin katılımıyla tulum peynirinde şirketleşme ile ilgili toplantı yapıldı.

Vali Aydoğdu, coğrafi işaretli ürünlerden tulum peynirinde hem belirli bir standart oluşturulması hem de markalaşmaya gidilmesi açısından yapılacak olan çalışmaların Erzincan için önemli olduğunu belirterek, hayırlı olmasını diledi. – ERZİNCAN

aglihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
İshaklı Escort
Finanskent Escort
Fevzi Çakmak Escort
Göçbeyli Escort
Ahmetli Escort
Vatan Escort
Sahilköy Escort
Türkoba Escort
Duatepe Escort
Cumhuriyet Escort
Mustafa Kemalpaşa Escort
Altayçeşme Escort
Namık Kemal Escort
Sarıgazi Escort
Çengeldere Escort
Hacımimi Escort
Yalıköy Escort
Salacak Escort
Sahrayıcedit Escort
Akçaburgaz Escort
Yeşilova Escort
Mevlana Escort
Zümrütevler Escort
Kuloğlu Escort
Zeynep Kamil Escort
Bozkurt Escort
Fatih Escort
Ulus Escort
Yalı Escort
Ataköy Escort
Kağıthane Escort
Atatürk Escort
İhsaniye Escort
Beştelsiz Escort
Hasanpaşa Escort
Hacımaşlı Escort
Mimar Sinan Escort
Batı Escort
Battalgazi Escort
Kısıklı Escort
Yenidoğan Escort
Tahtakale Escort
Göçe Escort
Piri Mehmet Paşa Escort